Visit Green Smoke
11
Mei

Tabaksrook beschadigt bloedvaten al op jonge leeftijd

Rokende tiener

Jonge tieners die regelmatig roken hebben al kans op schade aan bloedvaten waardoor ze later hartziektes kunnen gaan ontwikkelen. Tot deze conclusie komt een team van onderzoekers van het Zwitserse Public Health Institute van Basel. Ze presenteerden hun resultaten op de jaarlijkse bijeenkomst van de European Society of Cardiology.

De slagaderwanden van bijna 300 jongeren tussen 8 en 20 jaar werden onderzocht. Meer dan 10 procent hiervan rookte minstens 1 keer per week, 15% rookte minstens 1 keer per maand en de rest rookte nooit.

Alle rokers hadden dikkere slagaderwanden, hetgeen een voorloper is van slagaderverkalking volgens de onderzoekers. Zelfs na correcties van andere factoren (zoals rookgedrag van de ouders) bleven de resultaten stand houden.

Dr. Julia Dratva legt uit: "Slagaderverkalking is een van de belangrijkste oorzaken van hartziekten en roken is een van de grootste oorzaken hiervan. Zelfs na een relatief korte periode van actief roken vertonen de slagaders al tekenen van structurele verandering."

Lees Meer Lees Meer

05
Mei

Angst voor rimpels doet vrouwen stoppen met roken

Uiterlijk roker

Roken brengt heel wat gekende ernstige gezondheidsrisico's met zich mee zoals een hogere kans op kanker en hartziekten. Je zou verwachten dat deze de vernaamste redenen zijn om te stoppen met roken, maar volgens de resultaten van een studie gepubliceerd in het 'Health Education Journal' blijkt dat vrouwen zich het meeste zorgen maken over hun rimpels.

Dit terwijl mannen vooral willen stoppen om hun libido en potentie niet te verliezen. Aan het onderzoek namen 19.000 Britten mee.

Leeftijd

Ook op vlak van leeftijd zijn er duidelijke verschillen. Beelden gelinkt aan hart- en longziekten ten gevolge van roken zijn meer effectief bij ouderen. Studenten en werkenden zijn ook meer geraakt door schoonheidsproblemen dan werklozen en ouderen.

Beelden die kunnen gelinkt worden met vruchtbaarheid, impotentie en zwangerschappen hebben een grotere invloed op mensen tussen een leeftijd van 16 en 39 jaar.

Impact

De waarschuwingen en foto's op de verpakkingen van sigaretten zouden dus veel efficiënter gebracht kunnen worden. Volgens het onderzoek zou 80% van de rokers willen stoppen met hun slechte gewoonte. Als je hen kan bereiken met foto's die direct samengaan met hun grootste zorgen, bereik je meer resultaat.

Sigarettenmerken die vooral gerookt worden door vrouwen zouden hun meer moeten waarschuwen voor hun uiterlijke aftakeling.

Hoe dichter de karakteristieken van zowel de tekst als de afbeeldingen aansluiten bij de persoon die de reclames of afbeeldingen ziet, hoe groter de impact ervan.

Toch is het shockeffect van afbeeldingen niet het enige antwoord. Er moeten ook afbeeldingen komen die mensen bewijzen dat het mogelijk is om te stoppen, die hun dus werkelijk de volgende stap doen zetten.

Lees Meer Lees Meer

23
Apr

Hogere minimumleeftijd in New York voor aankoop sigaretten

Rokende jeugd

New York wil de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten gelijk leggen met deze van alcohol. In praktijk zullen jongeren dus moeten wachten tot 21 jaar, vooralleer ze een pakje sigaretten kunnen kopen. Momenteel is de minimum leeftijd nog 18 jaar. Het bezit of gebruik van sigaretten zou trouwens toegelaten worden voor jongeren onder de 21. Het lijkt ons toch wel een beetje hypocriet.

Ook op de verkoop van elektronische sigaretten is er voorlopig een verbod. Ja, voorlopig omdat er binnen de gemeenteraad meer en meer stemmen opgaan om deze toch toe te laten. De e-sigaret komt de laatste maanden steeds meer in het nieuws na gepubliceerde onderzoeken die aantonen dat elektronisch roken veilig is. Door de e-sigaret toch toe te laten geeft de overheid een signaal dat er een gezonder alternatief bestaat en toegankelijk is.

Betuttelende overheid

Volgens de pleitbezorgers start 80 procent van de rokers voor hun 21ste verjaardag met roken. Met deze maatregel hopen ze dat veel mensen hierdoor niet gaan starten met roken. De tegenstanders vinden dat de overheid, en zeker de lokale overheid, steeds meer betuttelend optreedt.

In New York zijn ze onder burgemeester Michael Bloomberg trouwens nog niet aan hun proefstuk toe. Zo mag er niet in het openbaar gerookt worden, maar ook niet op stranden, in parken of in restaurants. Winkeliers zijn ook verplicht tabaksproducten uit het zicht van de klanten te houden. Dit moet vooral kinderen beschermen die anders blootgesteld worden aan de reclames van de machtige tabaksindustrie.

Toch worden niet alle beschermende maatregels van de stad daadwerkelijk uitgevoerd. Een rechter vernietigde onlangs nog het besluit om de verkoop van frisdrank met een inhoud groter dan een halve liter te verbieden.

Lees Meer Lees Meer

16
Apr

Roker wordt na 40 jaar huren op straat gezet

Rokende opa

Een rechter in Düsseldorf heeft een opmerkelijke uitspraak gedaan. Deze gaf een verhuurder gelijk om het contract met de huurder te mogen verbreken op basis dat deze laatste teveel rookte. De rechter wees onder meer op de veranderde beoordelingen van de gevaren van passief roken.

Op deze wijze werd een 74-jarige man op straat gezet na klachten van de buren. De huurbaas had de bejaarde man al enkele keren gevraagd om minder te roken.

Angst voor nieuwe technologie

Ook werd hem een elektronische sigaret aangeboden maar aan dit verzoek werd niet ingestemd. Het is wel jammer dat de oude man niet de elektronische sigaret vertrouwd want dit was echt wel de oplossing. Hij kon dan lekker blijven genieten van zijn dagelijkse portie nicotine en het bezorgde de buren geen overlast. De e-sigaret levert immers geen geurhinder of schadelijke stoffen af.

Lees Meer Lees Meer

13
Apr

Het roken van tabak is schadelijker voor vrouwen dan voor mannen

Blonde rokende vrouw

Vrouwen die roken hebben een kwart meer kans op hartziekten dan mannelijke rokers. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek waaruit blijkt dat vooral de lichaamsbouw de oorzaak hiervan is. Aan het onderzoek namen 2.5 miljoen mensen deel en het werd afgenomen door wetenschappers van de universiteit van Minnesota.

Hartinfarct

Vrouwen hebben 25% meer kans op hartklachten, die op termijn leiden tot een mogelijk hartinfact. Dit cijfer is verrassend aangezien gemiddeld de vrouwen per dag minder sigaretten roken dan mannen. Dus het feitelijke risico van hen is zelfs nog hoger wanneer ze evenveel roken dan mannen.

Voor vrouwen die al heel lang roken, blijkt het risico nog 2% hoger te zijn. De wetenschappers concluderen: "hoe langer de vrouw rookt, hoe gevaarlijker het voor haar wordt".

Longkanker

Uit eerdere onderzoeken bleek al dat voor vrouwen het het risico op longkanker dubbel zo hoog te ligt dan voor mannen. Bijkomend hadden zij ook meer kans op een agressievere vorm van de ziekte te krijgen.

Lichaamsbouw

Het hogere risico is vooral te verklaren door de andere lichaamsbouw. Vrouwen hebben een lager gewicht alsook dunnere bloedvaten waardoor ze meer schadelijke stoffen halen uit sigaretten dan mannen. Ook zouden mannen doorgaans sportiever zijn en meer bewegen, hetgeen een gunstig effect heeft.

Wij raden dus alle rokende dames aan om vandaag nog hun eerste elektronische sigaret te bestellen. En eens je bent overgestapt, is het aangewezen het nicotine-gehalte wat te verminderen. Maar ook de mannen doen er wel bij om de overstap te maken naar het gezondere elektronisch roken.

Lees Meer Lees Meer