Visit Green Smoke
11
Jan

Het onderhoud van je elektronische sigaret

de e-sigaret

Je e-sigaret heeft verrassend genoeg doorgaans niet veel onderhoud nodig. De atomizer kan wel wat vervuilt geraken, alsook de contacten van de batterijen. Tegenwoordig bestaan de e-sigaretten uit slechts twee onderdelen: de batterij en de cartomizer.

Omdat we de complete cartomizer vervangen indien de cartridge leeg is, zullen we geen tijd meer moeten steken in het schoonmaken van de verstuiver. Voor de systemen die nog bestaan uit drie onderdelen is er wel wat extra werk. Laten we toch iets grondiger ingaan op wat we kunnen doen om de levensduur van de hardware te verlengen.

Atomizer of verstuiver

Tegenwoordig zijn de atomizers van de meeste goede merken zeer goed gesloten en veilig. Er is haast weinig onderhoud mogelijk. Toch is het soms nodig om ze af en toe uit te blazen. Dit doe je meestal door te blazen aan de kant van het mondstuk. Echter beter is dat je blaast aan de batterijkant. Hierdoor beperk je het risico dat je de wick (vezeldraadje) te ver door blaast.

Het kan soms nodig zijn dat je de contactpunten met de batterij zuiver maakt. Er zijn e-rokers die hun atomizers in pure alcohol of azijn dompelen of bewerken met een ultrasoon-apparaat. Dit is niet echt nodig en wees hier toch voorzicht mee. Laat alles zeker goed opdrogen voor je begint te e-roken.

Trouwens, als de verstuiver zo weinig damp nog produceert, dan is hij meestal rijp voor de vuilbak. Zorg daarom altijd dat je een reserve verstuiver hebt liggen.

Cartomizer

Zoals boven al aangehald is er nauwlijks nog onderhoud mogelijk bij een cartomizer. Eens de cartridge leeg is, die je namelijk het volledige onderdeel te vervangen en daardoor heb je steeds een nieuwe atomizer.

Er zijn in de handel echter wel schoonmaaksetjes verkrijgbaar die de werking van de cartomizer wat kunnen verlengen. Als na een dergelijke behandeling je cartomizer nog niet behoorlijk functioneert dien je hem te vervangen.

Batterij

E-sigaret Batterij

Het reinigen van de batterij beperkt zich tot het goed ontvetten contactpunten en schroefdraad. Kuis bij het reinigen ook je oplader. Ook daar kan nog wat residu van liquid op zitten.

Het kuissen verloopt met een nat doekje (met citroen). Om de levensduur van je batterij te verlengen raden we verder aan deze enkel op te laden wanneer ze bijna leeg zijn. Laad dus geen halfvolle batterijen op, maar wacht ook niet tot ze compleet leeg zijn.

Lees Meer Lees Meer

28
Dec

Philip Morris plant een gezondere tabakssigaret

Phillip Morris

Philip Morris kondigt plannen aan om tegen 2017 een minder schadelijke sigaret op de markt te brengen. De bedoeling hiervan is om de strijd aan te gaan tegen de elektronische sigaret die momenteel gewonnen wordt door de e-sigaret.

Deze nieuwe sigaret zou de tabak ook verwarmen in plaats van ze te verbranden om zo een aerosol te genereren die door de gebruiker wordt ingeademd. Het principe lijkt dus sterk op hetgeen e-sigaretten vandaag de dag al doen. De digitale (elektrische) sigaret wordt beschouwd als een veel gezonder alternatief dan de analoge (tabak) sigaret.

Elektronische sigaretten haalden recent meermaals de media naar aanleiding van gunstige wetenschappelijke onderzoeken alsook de publicaties door de financiële giganten UBS en Wells Fargo. Ze laatsten onderstrepen de groei in de elektronische sigaretten industrie en voorspellen dat de markt tegen 2014 gaat verviervoudigen.

Volgens UBS zou de e-sigaret industrie tegen 2014 dus een "billion dollar industry" zijn.

Philip Morris is niet de eerste tabaksgigant die het belang van de e-sigaret industrie erkent. Eerder dit jaar kocht Lorillard (maker van Kent sigaretten) een e-sigaret bedrijf uit North Carolina op.

In e-sigaret kringen reageert men verbaast op de aankondiging van Philip Morris. Men had eerder verwacht dat P.M. als reactie op Lorillard ook zou overgaan tot het opkopen van een elektronische sigaretten producent.

Lees Meer Lees Meer

16
Dec

Gezondheidsaspecten van de e-sigaret

Nicotine

E-rokers

Hoewel je e-roken stukken gezonder is dan het roken van tabak, toch moet je rekening houden dat je nog steeds stoffen binnenkrijgt (zoals nicotine) die irritaties allergische reacties kunnen veroorzaken.

Nicotine is een verslavend product en is ook giftig in pure vorm. Nicotine zorgt dat de bloeddruk verhoogt (net zoals een kop koffie) en het wordt afgebroken door onze nieren en lever. Nicotine in de e-sigaret zorgt voor de zogenaamde throat-hit, de kriebel in de keel. Echter de beste merken zoals GreenSmoke, Eversmoke, V2 Cigs produceren een dergelijke keelhit ook bij lagere dosissen nicotine.

Maagklachten

Sommige gebruikers hebben last van maagzuur wanneer ze veel te veel elektronisch hebben gerookt. In dat geval is het raadzaam dat ze het nicotinegehalte wat verlagen of eventueel overstappen naar een ander merk of smaak. Zeker bij goedkopere modellen is de nicotine-afgifte niet altijd zeer constant en dat kan irritaties veroorzaken.

Damp

De damp van de elektronische sigaret is onschadelijk, kleur en reukloos en geeft geen neerslag van teer of nicotine. Geen van de 50 meeste gevaarlijke tabakgerelateerde giftige stoffen werd ooit aangetroffen in de damp. Er is wel een lichte hoeveelheid kwik ooit aangetroffen bij enkele goedekope aziatische modellen. Echter werd de ondergrens maar net overschreden en is het risico daarom beperkt. Toch raden we voor de veiligheid ook Amerikaanse modellen aan die moeten voldoen aan strengere voorschriften.

De liquids van gerenommeerde Amerikaanse producenten bevatten trouwens geen diëthyleen of actieve carcinogene stoffen. Er zijn wel e-rokers die irritaties hebben aan de luchtwegen, wat wellicht een allergische reactie is van de Propyleen Glycol.

Propyleen Glycol Allergie

e-cigarette

Propyleen Glycol is een niet kankerverwekkende en niet dna-beschadigende stof, maar kan wel allergieën opwekken. Hieronder verstaan we huidklachten (eczeem) en luchtwegklachten. PG wordt in het lichaam omgezet in in lichaamseigen stoffen, waaronder een zuur wat voorkomt in het regelwerk van de energievoorziening. Je lichaamsgewicht kan hierdoor worden beïnvloed. Mocht je klachten hebben met PG, dan kan je altijd overschakelen naar op plantaardige glycerine (VG).

Vegetable Glycerine is dus een alternatief voor PG. Het dampt ook wat meer, maar geeft wat iets minder smaak af. Het belangrijkste nadeel van VG is dat bij hoge hitte de stof Acroleïne afgegeven kan worden. Deze stof zit ook in tabaksrook en is tevens kankerverwekkend.

Wees echter gerust, normale atomizers kunnen onmogelijk deze hitte producren. Enkel wanneer je speciale lage-weerstanden gebruikt en je je atomizer gaat opdrijven bestaat deze mogelijkheid. Dit fenomeen noemen we modden en dit heeft als doe je e-sigaret maximale prestaties te laten leveren. Dit is volledig op eigen risico en we raden dit ten strengste af.

Lees Meer Lees Meer